Så motiverar du barnen att borsta tänderna

De flesta föräldrar är ganska medvetna om att tandborstningen på de små liven inte alltid är en lätt match. Många gånger så pass att varken barnet gillar det eller föräldern orkar med. Tjat, gnäll, gnäll och mera gnäll, slutar för många föräldrar att de ger upp och helt enkelt struntar i att borsta barnets tänder. Det finns tyvärr inget guldrecept för hur man ska ta sig tillväga då alla barn är olika. Men däremot har vi några tips.

1. Skippa den tråkiga tandborsten.

Använd istället en iSiBRUSH eller en eltandborste. Just iSiBRUSH är framtagen just för att motivera barnen till tandborstning. Även en eltandborste är så mycket roligare för barnet än en klassisk tandborste. Då barnet även får känna sig lite "stor" och ta ansvar genom att använda eltandborsten.

 

2. Borsta tänderna tillsammans.

Passa på att borsta dina tänder när barnet ska borsta sina. Det säger sig självt att det inte är lika tråkigt att borsta tänderna med någon annan. Dessutom ser de att du också gör det tråkiga, då är det mer okej för dem att göra det. Är det flera barn i familjen, försök att ordna så att alla borstar samtidigt, så kan det helt plötsligt bli en rolig grej istället.

3. Använd timglas eller någon form av klocka (tex äggklocka)

Att ta tid på tandborstningen är bra, framför allt då vi ska borsta tänderna en viss tid. Men genom att ha ett timglas (litet glas som det rinner sand igenom under en viss tid) så höjs motivationen och det blir roligare för barnet, lite som en utmaning, då de måste fortsätta borsta så länge sanden rinner. Har du inget timglas så funkar det även med tex en äggklocka som ringer till när tiden är ute.

4. Berätta en saga, sjung en sång eller spela musik

Gör toalettstunden till något roligt. Varför barn inte gillar att borsta sina tänder är just för att det är så tråkigt, det händer liksom inget nytt. Vilket nog de flesta vuxna också tycker, men vi vet att det är ett måste, tillskillnad från barnen. Prova att sjunga en sång som de gillar eller berätta en kort saga, alternativt läs ur sagoboken. Alternativt att du tjuvstartar med sagan i badrummet på kvällen och fortsätter med resten när de ligger i sängen.

5. Var inte så fyrkantig med platsen

Ja alla vet att man borstar sina tänder i badrummet, även de små vet om det. Men ibland kanske man måste välja sin strid och inse att det faktiskt är bättre att de faktiskt borstar sina tänder än inte alls. Låt de borsta tänderna i hallen eller framför Teven, det är inte jordens undergång.

6. Lite borstning är bättre än ingen borstning.

Lyckas du bara borsta lite grann så är det bättre än ingenting alls. Med det sagt, så ge inte upp för lätt. Lyckas du bara borsta i 20 sekunder istället för 2 minuter så  ska du ibland se det som en seger istället för ett nederlag. Men återigen, lite är bättre än inget.

7. Tandkrämen

Att välja en tandkräm som de gillar är även viktigt så att det inte blir både tråkigt och äckligt för de små. På marknaden finns en uppsjö av tandkrämer, men genom att testa sig fram brukar det inte ta så värst lång tid innan man hittar en som de gillar.

 

Hos oss hittar du flera produkter som höjer barnens motivation till tandborstning. Detta är just vad vår huvudprodukt iSiBRUSH är till för och som finns i olika varianter och färger. Utöver det finns barnvänliga tandborsthållare, goda tandkrämer och timglas.