Hur borstade man tänderna förr?

Många undrar nog hur man borstade tänderna innan tandborste och tandkräm existerade. Faktum är att långt före, till och med långt innan tideräkningens början.

3000-talet före kristus använde sumerna tandpetare. 500-200 före kristus användes grenar av flera andra kulturer, bland annat i Kina, Indien, Afrika och inom den arabiska kulturen. Grenar vars fibrer separerats från varandra så att de bildats en form av borste. Ämnet som dessa grenar avsöndrade gav en positiv inverkan på tandköttet.

Dock var inte Europa och västvärlden lika flitiga med detta och det tog en väldigt lång tid innan man insåg sambandet mellan föda och munhygien/tandvärk, och länge trodde man att problemet var tandmask. Man använde då olika huskurer som man trodde skulle bota råd på tandvärken.  Man sköljde munnen med alun, salt, honung, mynta, musbajs, äggskal, fiskben och urin. Man försökte röka ut värken med örter, försökte överföra värken från en spik till ett träd och som sista utväg drog man ut de "sjuka" tänderna.

På 1600-talet förekom tandborstar, men dessa var väldigt sällsynta och var då bara ett fåtal människor som ägde dessa då de ansågs som exklusiva och dyra och bestod av elfenben och silver.

Först på 1940-talet så blev tandborsten ett verktyg för gemene man då man började tillverka billigare tandborstar av plast, som påminner om dagens tandborstar. Och det var ungefär under denna tidsperiod som man riktigt förstod vad karies egentligen var och hur det uppstod, då man även gjorde tidernas största experiment och mer eller mindre matade "psykisk sjuka" med socker i överflöd. Dessa patienter var inspärrade och hade inte så mycket annat val. Ett väldigt oetiskt tillvägagångssätt som skrivits mycket om. Men också den anledningen att vi idag förstår vad kolhydrater/socker gör med våra tänder.

Så sammanfattningsvis så har mänskligheten alltid tagit hand om sina tänder på ett eller annat sätt, men tandborstens historia är ganska kortvarig i vår del av världen. Vilket kan tyckas märkligt då man flera tusen år tidigare förstod att tänderna måste behandlas.