Vad är egentligen karies?

Karies är en vanlig sjukdom som drabbar tänderna och kan leda till allvarliga konsekvenser om den inte behandlas i tid. I detta blogginlägg kommer vi att titta närmare på vad karies är, vad som orsakar det och hur det kan förebyggas.

Vad är karies?

Karies, också kallad tandförfall, är en sjukdom som uppstår när bakterier i tandplack bryter ned sockerarter i mat och dryck, vilket resulterar i bildandet av syror som kan skada tandens emalj. Om detta inte behandlas i tid kan det leda till hål i tänderna, tandvärk, inflammation och i värsta fall tandlossning.

Vad orsakar karies?

Karies orsakas av en kombination av faktorer, inklusive bristande tandhygien, en kost som är rik på socker och kolhydrater, och en genetisk predisposition. Bakterier som förekommer naturligt i munnen bildar tandplack, en klibbig beläggning som fäster på tänderna och innehåller de syraproducerande bakterierna.

Hur kan karies förebyggas?

Förebyggande av karies handlar i första hand om att bibehålla en god tandhygien. Detta innebär att man borstar tänderna regelbundet, minst två gånger om dagen, med en fluortandkräm. Det är också viktigt att använda tandtråd eller tandstickor för att rengöra mellan tänderna, samt att undvika mat och dryck som är rika på socker och kolhydrater.

Regelbundna tandläkarbesök är också en viktig del av att förebygga karies. Tandläkaren kan utföra en grundlig rengöring av tänderna och upptäcka tidiga tecken på karies innan det blir allvarligt. Tandläkaren kan också rekommendera fluorsköljning eller tandblekning för att stärka emaljen och förebygga framtida karies.

Sammanfattningsvis är karies en vanlig och allvarlig sjukdom som kan undvikas genom god tandhygien och ett hälsosamt kostintag. Regelbundna tandläkarbesök kan också hjälpa till att upptäcka och behandla karies i tid. Så ta hand om dina tänder och låt dem förbli starka och friska genom att följa dessa enkla tips för att förebygga karies.