När kan bebisar börja äta fast föda?

Barn kan börja äta fast föda när de är redo och det kan variera från barn till barn. Vanligtvis rekommenderar barnläkare att introducera fast föda mellan 4 och 6 månaders ålder när barnet visar tecken på att vara redo. Här är några av de tecken som kan indikera att ditt barn är redo för fast föda:

  1. Stödjer huvudet och nacken självständigt.

  2. Visar intresse för mat och försöker ta mat från tallriken eller skeden.

  3. Kan öppna munnen och svälja maten.

  4. Visar minskat intresse för att amma eller ta flaskan, vilket kan indikera att barnet är hungrigt oftare än vanligt.

  5. Kan sitta upp med stöd.

När du börjar introducera fast föda, börja med små mängder och gradvis öka mängden över tid. Ge bara en sorts mat åt gången och ge det ett par dagar innan du introducerar en annan sorts mat. Detta hjälper dig att identifiera eventuella allergiska reaktioner eller matsmältningsproblem.

De flesta barn introduceras till fast föda genom puréad mat eller mjuka livsmedel som bananer, avokado och mosad sötpotatis. När barnet blir mer bekvämt med fast föda kan du introducera mjuka bitar av frukt, grönsaker och bröd.

Det är viktigt att notera att varje barn är unikt och att tidpunkten för att introducera fast föda kan variera. Tala med din barnläkare om vad som är bäst för ditt barn och när du ska börja introducera fast föda.